Projekt Přemyslovci 2023 je spolufinancován Evropskou unií.
ZAjištění Činnosti MAS je spolufinancován Evropskou unií.

Pátá štace s deštěm, ale s potleskem

Skončil tradiční festival PřeDivO´10 - již pátý ročník. V tomto článku poznáte jeho průběh a shlédnete zajímavé fotografie.

Deštěm letošní Přemyslovská divadelní orba začala a deštěm taky skončila. Pršelo na úvodní koncert Schovanek, déšť strašil i na libčickém posvícení, a vrátil se také na závěr. Do krátkého kousku slunného podzimu se strefila jen obec Velké Přílepy s celodenní slavností při udílení vlajky a znaku, a také v den, kdy Mgr. Petr Nový přednášel v Libčicích o cestách našich dávných předků, svítilo a možná letos naposled i hřálo slunce.

V sobotu 25. září, na který byl připraven hlavní program letošního festivalu, se do Čech nezadržitelně valil déšť. Ale dva stany a zázemí evangelického kostela v Libčicich nad Vltavou i odolní diváci vydrželi. Odpoledne ještě venku excelovali žongléři MixTrix z Roztok, venku si diváci i účinkující opékali buřty a popíjeli burčák a pod stanem k tomu hráli Jazz Bluffers.

Všechna představení se odehrála v kostele. Odpolední pohádka pro malé i velké Tři přadleny spolku Tichý Jelen, bubenická exhibice roztocké party Blabuburo a hlavně večerní koncert tří sborů, libčické Scanduly, roztockého soboru Local Vocal a únětického vokálně tanečního seskupení Rybičky. Evangelický kostel byl plný a aplaus bylo z kostela slyšet možná víc než tu bubenickou partu.

Předivo 2010 sbalilo stany, brzy začneme chystat ročník šestý.

Ten pátý se vydařil. Díky patří hlavnímu pořadatelskému městu Libčice nad Vltavou, vedení města a paní Čermákové, kulturní duši města libčického, oběma duchovním správcům, paní farářce Rotkovské a panu faráři Bubeníčkovi,
a samozřejmě mým spolupracovníkům, Vláďovi Vytiskovi, který prozíravě koncipoval pořad hlavního dne a vypořádal se suverénně jak s jeho moderováním, tak s nepřízní počasí, Jarce Saifrtové, která kromě organizace zvládala i roli účetní a hostinské, přílepské starostce Čermákové, jak zvládla příjezd Jeho Veličenstva, a všem ostatním.

Díky patří i Středočeskému kraji, který náš festival finančně podpořil, a samozřejmě všem, kteří na pódiích, v zahradách a v kostelech vystupovali.

Tak nashledanou napřesrok

Jarda Huk

… a jak to na přednášce Mgr. Nového a na zahradě evangelického kostela a na jeho pódiu vypadalo, se můžete podívat do fotogalerie.

Evropský zemědělský fond rozvoje venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí