Projekt Přemyslovci 2023 je spolufinancován Evropskou unií.
ZAjištění Činnosti MAS je spolufinancován Evropskou unií.

Vláda schválila finance na nástupnický program Zelená úsporám

Program na podporu snižování energetické náročnosti budov se spustí v polovině roku 2013.

Vláda 19. července 2012 schválila zákon, který upravuje obchodování s emisními povolenkami. Výnos z jejich prodeje bude příjmem státního rozpočtu, polovina financí pak bude určená na oblast životního prostředí. Výši finančních prostředků, které stát získá z prodeje povolenek v aukci, nelze v této době vzhledem ke kolísající výši jednotkové ceny povolenky odhadnout.

„V současné době připravujeme podmínky programu, který naváže na Zelenou úsporám. Naší ambicí je, aby dotace šly primárně na rekonstrukci veřejných budov, jako jsou školky, školy, nebo sociální a kulturní zařízení. Druhou skupinou podporovaných projektů bude rekonstrukce soukromých domů zaměřená opět na snižování energetické náročnosti,“ říká ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Kompromisní návrh mezi rezorty životního prostředí a průmyslu a obchodu stanovuje poměr, v jakém budou finance směřovat do zlepšení stavu životního prostředí. V prvním roce, tj. 2013, získá program pro konečné spotřebitele, veřejné budovy a domácnosti z poloviny celkových peněz z prodeje povolenek, která je přímo určená na oblast životního prostředí, celých 100 %. V následujících letech to pak bude 64 % na konečné spotřebitele, veřejné budovy a domácnosti, 36 % částky připadne na projekty úspor energie zaměřené na rozvodné systémy tepla i na vlastní úspory v průmyslu.

Materiál obsahuje také pojistku pro případ, že by cena jedné povolenky byla nižší a celkový výnos pro nástupnický program tak nedosáhl požadované výše. I při velmi konzervativním odhadu ceny povolenky by ale nástupnický program měl disponovat větším objemem peněz, než současná Zelená úsporám.

Kontakt pro více informací: Matyáš Vitík, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí MŽP, Mobil: 606 111 060, Email: matyas.vitik@mzp.cz

Evropský zemědělský fond rozvoje venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí